perjantai 11. tammikuuta 2013

Kea | Deep Red Blues

Skateboard = complete!

Sain vihdoin postissa Happyhourin Elissa Steamer Guest Model -dekin. Tilasin punaisen 8 tuumaisen dekin korvaamaan rakkaan AK -dekkini jonka ajattelin eläköittää äkkiä ennen kun sen parhaat palat kuluvat viime viikolla opitun puuliin ja miniin droppaamisen myötä pois. Siispä kävimme tänään Javan kanssa hakemassa puuttuvat osat Forumin Ponke'sista, eli trukit, renkaat ja laakerit. Ruuvit, välineet ja grippi löytyivät kotoa jo omasta takaa. Trukkien hinnat pyörivät siinä 50-60 € välillä, renkaat noin 35 € ja laakerit 15 € ylöspäin. Tällä kertaa päätin pitäytyä tyylikkäässä punaisen, mustan ja valkoisen yhdistelmässä ja valitisin Independentin mattamustat trukit, Bonesin punakuvioiset renkaat ja Independentin laakerit. Pitäähän tytön saada olla hieman turhamainen vaikka skedestä onkin kyse, vai mitä sanotte?

elissasteamer

Päätin koota laudan itse, tai ainakin yrittää. Tässä siis teille pikainen opastus dekin kokoamiseen. Työkaluiksi tarvitset: skedetoolin, kapeahkon ruuvarin, terävän mattoveitsen ja ehkä sakset kunnianhimostasi riippuen. Itse selvisin kotoa löytämilläni varusteilla suht hyvin, mitä nyt onnistuin puhkaisemaan sormenpääni juuri sopivasti terävällä mattoveitsellä, mutta se ei sinänsä ollut mitään uutta päivittäisessä elämässäni. Maanantaina onnistuin nimittäin skeitatessa haavoittamaan kantapääni niin että sain akillesjänteen päälle syvän haavan, ja liikkuminen onkin viimepäivinä ollut kieltämättä hieman haastavaa. Lisäksi hoitsu jolle menin heti seuraavana aamuna jalkaa hoidattamaan totesi taas suureksi riemukseni, että tämä olisi oikeastaan pitänyt ommella tai liimata ja nyt on kyllä liian myöhäistä. Story of my life, oikeesti! No, kunhan et siis ole yhtä tumpelo kuin minä, onnistut varmasti tässäkin ilman haavereita.

wheelsbearings

Paritin ensin laakerit ja renkaat. Tykkään itse käyttää trukkia apuna, eli jokaiseen renkaaseen tulee trukin sisältä alkaen prikka, laakeri, spaceri, laakeri, prikka ja mutteri. Ensimmäinen laakeri sujahtaa yleensä suht helposti paikalleen kunhan painat rengasta laakeria vasten trukkia päin. Sen jälkeen vain vastakkaiseen suuntaan unohtamatta tietenkään spaceria välistä. Spaceri on siis tuossa yllä kädessäni näkyvä metallinen hela. Toisen laakerin asettaminen vaatii hieman enemmän voimaa, täytyy myös varoa ettei niitä tunge liian tiukalle niin että spaceri mahtuu hieman liikkumaan laakereiden välissä. Renkaan pitää myös pyöriä hyvin. Jos näin ei ole, saa laakerin helposti irti käyttämällä trukkia apunaan. Trukin päädyllä on helppo kammeta laakeri pois renkaasta ja aloittaa alusta. On myös olemassa laakereita sisäänrakennetuilla spacereilla. Huomiona vielä tähän, että skedeen trukit menee bushingit eli nuo näissä trukeissa punaisena pilkottavat trukkikumit sisäänpäin, kun taas lonkkariin ne menee laudan pituussuuntaan nähden ulospäin. Tämä on nähkääs tarkkaa hommaa!

griptape

Gripin laittaminen saattaa olla tehtävistä kaikkein haastavin. Netistä löytyy kyllä jos jonkinmoista opastetta videolla ja ilman. Helpoiten selviät kun lätkäiset gripin dekin pintaan lähtemättä sen kummemmin kikkailemaan kuvioilla tai muilla. Itse halusin kuitenkin jättää Elissan nimmarin näkyviin laudan keskivaiheille, joten leikkasin gripin sopivasta kohtaa suoraan saksilla poikki. Gripistä kiskaistaan taustapaperi irti jonka jälkeen grippi liimataan dekkiin kiinni taustapaperia apuna käyttäen. Taustapaperilla voit siis helposti siloittaa pinnan ja tasoittaa ilmakuplat raapimatta sormiasi. Kun grippi on sileästi ja kiinteästi paikallaan hangataan sitä voimakkaasti dekin reunaa vasten jollain kestävällä esineellä, kuten esim. mattoveitsen metallireunalla tai ruuvimeisselillä niin, että dekin muoto jää valkoisena grippiin näkyviin ja grippi kuluu ohuemmaksi. Sen jälkeen gripistä leikataan alakautta itseään päin mattoveistä vetämällä ylijäämä irti. Tähän vaiheeseen tarvitset sen terävän mattoveitsen, muuten saattaa päästä muutama ärräpää. Terää kannattaa pitää noin 45° kulmassa. Ja varo sormiasi! Kun ylimenevä grippi on leikattu irti voi reunoja vielä tasoittaa raaputtamalla niitä mattoveitsen terällä tai ylijääneellä gripillä lisää. Gripin ei kuulu mennä dekin reunan yli ja voi mieluusti jäädä millin verran vajaaksikin.

complete

Kun grippi on paikoillaan puhkotaan siihen alakautta ruuvireiät kapeahkolla ruuvarilla. Ruuvit pujotetaan rei'istä ja trukeista läpi ja ruuvataan kiinni muttereilla skedetoolin avulla. Kiristä ruuveja kunnolla muttei liikaa! Näin lauta on lähes valmis skeitattavaksi. Kannat sen vain itsesi mukana lähimmälle hallille ja rupeat testailemaan täytyykö trukkeja vielä kiristää ennen itsensä liiallista satuttamista. Itse en malta odottaa lauantain skeittivuoroa Kontulassa! Oliko tästä postauksesta apua? Ja kysykää vaan lisäohjeita jos voin auttaa! Ehkä mustakin vielä joskus kuoriutuu jonkinlainen ekspertti. Ja kuten Elissan dekissäkin lukee, "...this is for boys only... are you sure you want to do this?" Mä ainakin oon! Pojista viis - tämä on paras harrastus ikinä. :)

6 kommenttia:

 1. Huh, teitpä siistiä jälkeä! Mä just nyrhin jollain iänkaikkisen vanhalla terällä omani. Olin muuten kuvannut saman prosessin gripin vaihdosta, mutta voin nyt skipata sen manuaalin koska vaiheet on samat poislukien revi vanha grippi pois (tätä joskus joku hallilla kyseli ja väitin, että se on suht äysyttävää puuhaa, mutta ei se kyllä ollut, vaan kahden minuutin homma).

  Niin ja ei käy kateeks kun on kerralla kaikki uutta, itellä menee pakka sekasin heti kun joutuu vaihtaan laudasta yhtään mitään (no ehkä laakerien vaihdon jälkeen pystyy elään). Mutta kärvisteleepä sitten kerralla sen vaihtoprosessin läpi.

  VastaaPoista
 2. Pieni pedantti täällä hei! Ei muuten aina sovi samaan pakettiin yllä mainitun tumpelon kanssa... ;)

  Joo saa nähä mitä käy uuden setin kanssa, täytyy varmaan ottaa vanha dekki hallille mukaan varmuuden vuoksi. :)

  VastaaPoista
 3. hei jos ette oo katsoneet, tässä ruotsalaistyttöjen blogiprojekti, jota olen välillä lueskellut: http://howtolearnlongboarding.se/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kävin tuossa yks päivä vähän selaamassa tota - kivan näkönen!

   Poista

CONTACT

wheelslikepowder@gmail.com