lauantai 29. syyskuuta 2012

Kea | Deep Red Blues

Friends in High Places

Alaska-sarja jatkuu nyt ystäväkuvilla ja pienillä kertomuksilla heistä... edelliset osat täällä, täällä ja täällä.
The AK series continues with pics and little stories about my friends... the previous parts here, here and here.

akdriver
License to drive in AK. Jouduin käymään inssit ja teoriat uusiksi yli kymmenen vuotta sen jälkeen kun olin saanut ajokortin Suomessa. Ihan kaunis, mutta aika heppoinen läpyskä. Kuvassa saa sentään hymyillä, toisin kuin Suomen uusissa asiakirjoissa joissa jokainen näyttää elinkautisvangilta.

Restricted area
Teinihengailua klo 4AM "suljetulla alueella". Tämä oli vaihtarivuoteni viimeinen yö, ja vietin sen visusti kavereiden kanssa. Vasemmalla siis allekirjoittanut ja oikealla paras ystäväni Miranda. Mirandan kanssa ystävyys on kestänyt kaikkien näiden vuosien ajan. Kun tapaamme, jatkamme aina siitä mihin viimeksi jäimme.

Prom queen
Tässä meidän High School Prom, teemalla Tropical Paradise, ja esimakua tulevasta... vaikkei sitä ehkä kuvasta vielä huomaakaan. Oikealla mies joka aikanaan opetti minut lautailemaan ja oli myös promdeittini. Edelleen ihailtava laskija, jos vaan onnistuisi pitämään polvensa kasassa edes yhden kokonaisen kauden ajan. Keskellä paras ystäväni Miranda, ja vasemmalla deittini paras ystävä Lennon joka on kuvassa liikuttavan pieni ja suloinen. Eipä uskoisi, että olemme kaikki syntyneet kahden vuoden sisällä toinen toisistamme. Minua ja Mirandaa kutsuttiin muuten aikanaan laululintu Jewelin kaksoisolennoiksi. Eri tavoilla ehkä muistutimmekin häntä. Nykyään meitä luullaan edelleen siskoksiksi. Jewelistä sen verran, että taisi muuttaa synnyinseuduiltaan Alaskan Homerista Kalifornian kautta Texasiin ja siirtyä folkista kantriin.

recreation
Tässä meidän recreation edellisestä kuvasta, kymmenen vuotta myöhemmin. Jotkut asiat muuttuu, ja toiset ei. Arvatkaapa vaan mitä tämän illan päätteeksi kävi?

DSC_2917
Noh, näistä ihanuuksista tuli pari, ja häitä vietettiin 3 vuotta myöhemmin. He ovat parhaat ystäväni, ovat aina olleet tukenani ja kaipaan heitä päivittäin. Ja olemme tosiaan tunteneet toisemme jo 15 vuotta. Molemmat syntyperäisiä Alaskalaisia, "Alaskan Grown". Miranda Cordovan pienestä kalastajakylästä ja Lennon Juneausta. Match made in heaven.

DSC_3584
Lennonin serkku LJ on myös erottamaton osa meidän porukkaamme. Yhdessä vietetyistä itsenäisyyspäivistä on tullut liki legendaarisia.

DSC_3096
Tässä ensimmäisen yhdessä vietetyn itsenäisyyspäivän unohtamaton hetki. Siihen liittyy siis tämä pikkumopo, klo 4:n aamun aikainen hetki, yleinen levottomuus ja häröily, sekä hillitön naurunremakka.

DSC_3583
Ihania Alaskalaisia.

DSC_3482
Tässä ollaan lempikapakassani eli The Hangar on the Wharfssa. Hangar on vanha vesitasohangaari joka on rakennettu paalujen päälle veteen. Rakennus toimii nykään monen pienen ravintolan ja kaupan kotina. Parasta siinä on ihanat näkymät baarista ja ruokapöydistä vedelle ja vuorille. Valitettavaa on se että koko rotisko on liki vuosittain purku-uhan alla. Onneksi tämä ravintola on sentään niinkin vaikutusvaltainen taho pikkukaupungissa, ettei niin ole vielä päässyt käymään.

DSC_3483
Tähään kuvaan saatiin napattua mukaan myös kylällä vieraillut kanukkikalastaja, jonka Miranda bongasi matkaamme kadulta. Kädessäni on pinttituoppi paikallista Alaskan -olutta. Herkullista on, ja tämä pieni panimo toimittaa juomia myös koko länsirannikolle. Omat suosikkini ovat Alaskan Pale, Alaskan Summer ja uudempi Alaskan White -vehnäolut. Muistattehan, että sivustolla vierailu vaatii Jenkkien mukaisen anniskeluiän, eli 21. ;)

DSC_3690
Näkymiä Mt Robertsin huipulta. Oikealla Mt Juneau jonne myös pääsee, tosin hieman rankemman patikan tuloksena. Mt Robertsin uumenissa oli aikanaan kaivoksia kuten myös vastarannalla Sandy Beachilla, ja rannalla oleva hiekka onkin oikeasti kaivosjäämiä eikä varsinaista hiekkaa. Joskus sieltä löytää vanhojen aikojen astioita ja muuta krääsää joka on aikojen saatossa huuhtoutunut lukuisten vuorovesien myötä hiekan alle.

DSC_3031
Tässä yksi lopulta epäonnistunut ravustusretki, vaikka muuten tunnelmat olivatkin oikein mukavia. Rapuja ei katiskaan koskaan saatu. Satamassa ammattikalastajat kuitenkin myyvät rapuja suoraan alukselta ja Costcon tukusta niitä myös löytää, tosin hiukkasen suolaisempaan hintaan.

DSC_3036
Tässä Alaskan isäni. Meillä on aina synkannut erittäin hyvin. Lukioajoilta muistan päiviä jolloin puuteria oli tullut reilusti ja isä herätti aamulla sanoen: -"Get your carcass outta bed. It's a powder morning. I already called the school and told them you were out sick." Näin hän sai aina hyvää laskuseuraa. Kuten minäkin. Hän on myös yksi parhaista tuntemistani kokeista. Laittaa ruokaa päivittäin yleensä vain paikallisista aineksista aina pienellä jujulla. Hänen loihtimat kuningasrapuenchiladat ovat jumalaisia, unohtamatta halibutburgereita tai ginger black codia.

IMG_7323-2
Alaskan äidin kanssa patikoimassa. Koirat tottakai mukana. Mustavalkoinen Zoey oli kuin Javan sisko ja paras kaveri. Takaisinpaluussa harmitti kovasti se, etteivät nämä koirat ikinä enää näkisi toisiaan... :(


protest
Lokakuussa 2008 minä, Miranda, Lennon, Lennonin äiti ja sisko osallistuimme Sarah Palinin vastaiseen protestiin Capitol Buildingin edustalla. Tottakai Obaman supporttaaminen oli myös ajankohtaista kuukausi ennen vaaleja. Tämän enempää en politiikasta halua sanoa, kuin että kovinkin republikaanisessa Alaskan osavaltiossa pääkaupunki Juneau on oikeastaan ainoa demokraattinen saareke. Väkersimme kylttejä ja koiralle omaa "huomioliiviä" yötä myöten, seistäksemme sitten sateessa jäätymässä puoli päivää. Värivalintani osui niinkin nappiin että paikallislehti Juneau Empiren kuvaajakin innostui, ja pärstäni koristi heti seuraavana päivänä lehden etusivua, kenenkäs muun kuin Sarah Palinin kuvan alla. Hilpeyttä herättävät vieläkin keksimäni iskulauseet jotka raapustettiin Zoey-paran kylttiin: Bitches 4 Biden ja My Mama ❤ Obama.

keaglacier
Iloisena jäätikölla. Päivähoidossa taas Zoey, joka muuten myös on eräänlainen pelastuskoira. Se on Washingtonin osavaltiosta, erittäin rähjäiseltä maatilalta pelastettu bordercollien ja puolalaisen tatran sekoitus ja olen hoitanut sitä pennusta asti.

glacierfam
Hengailua Mirandan ja Lennonin häiden alla ison perheen kera. Tässä on serkkuja, eno, tätejä, puolisoita, niiden lapsia ja niiden lapsia. Minut on liki adoptoitu tähän isoon juutalaisperheeseen. My Big Phat Jewish Family.

wedbbq
Amerikkalaiset häät ovat usein spektaakkelimaisia. Niin myös Alaskassa, mutta usein aika paljon maanläheisemmin. Ulkona vietetään paljon aikaa. Mirandan ja Lennonin häähumu kesti monta päivää, ja tämä taisi olla edellisen päivän grillijuhlista Sandy Beachilla. Nimilaput koko isolle suvulle oli tehty pienistä kakkupapereista, jotka oli sitten koristeltu jokaiselle sopivaksi. Omassani luki vain "Suomi Beauty".

beachfriends
Grillijuhliin liittyi myös yleistä rannalla hengailua, rantalentiksen peluuta kohtalokkain seurauksin (LJ:n pikkasen kärsineet housut) ja koirat olivat tottakai menossa mukana.

IMG_3938
Miranda ja minä, hieman jo juhlissa rähjääntyneinä.

IMG_3709
Vasemmalla huikea tyyppi Kari, joka on yksi Lennonin lukuisista siskoista. Meillä on liki täsmälleen sama musiikkimaku ja huumorintaju. Lisäksi puhumme molemmat sujuvasti espanjaa ja keskustelumme polveilee aina mitä mielenkiintoisimmilla osa-alueilla kieliä vaihdellen. Oikealla toisen siskon puoliso hienossa AK takissa. Hieman hämää noi Alaskan värit, kun ne muistuttaa myös aina Ruotsista. Tuossa käsivarressa olevassa kirjailussa näkyy muuten Alaskan lippu, jossa kuvituksena Otava + Pohjantähti - alaskaksi Big Dipper ja North Star. Amerikkalaiset luulee muuten, että joulupukki tulee pienestä Alaskan kylästä nimeltä North Pole, eli suomennettuna pohjoisnapa. Yritäppä siinä sitten kertoa Korvatunturista ja Joulupukin pajasta. Äh.


IMG_6855-2
Huomaako tästä, että kyseessä ovat äiti ja tytär? Aika samannäköisiä ovat, vai mitä?! Tässä siis lähikuvassa Lennonin äiti ja sisko.

IMG_4032
Ruotsalainen, norjalainen ja suomalainen. Tunnistatteko kuka on kuka? Vitsailemme aina näillä stereotypioilla syntyperämme mukaan. Vuoroin väännetään vitsejä skandinaavisuudesta toistemme kustannuksella. Amerikkalaiset tietävät useimmiten mistä heidän "Heritage"- eli juurensa/syntyperänsä - alunperin on. Sanovatkin usein että ovat esim. neljäsosa britteiä, neljäsosa italialaista, kahdeksasosa sitä ja kahdeksasosa tätä ja loput en tiedä.

DSC_3323
Tässä tunnelmia Couch Beachilta, jossa vietimme luokkakokouksen jatkoja kera keltaisen lesken, eli Veuve Cliquot'n. Ne auringonlaskukuvat oli muuten tältä päivältä. Aikas mukava päätös mukavalle illalle. Ja niin, Couch Beachin nimi tulee tietenkin tuosta sohvasta, tai sohvista joita paikalliset roudaavat pickupin lavalla paikalle jotta olisi mukavampi istua ja katsella maisemia.

DSC_3332
Eipä ollut huolen häivääkään tällä porukalla. Ainoana kiusana ovat yleensä hyttyset ja miniötökät joita kutsutaan nimellä "no-see-em's". Ne pistävät yhtä ikävästi kuin itikatkin, mutta niitä ei käytännössä näe ollenkaan. Pitkähihainen on ystävä. 

bridgettrail
Ystäväni Elizan kanssa Point Bridget Traililla. Tämä oli taas yksi näistä eeppisistä päivistä jolloin ilma oli kuin morsian. Anton -koira pääsi myös mukaan. Se on sekarotuinen, luultavasti bokserin, rottweilerin ja jonkin paimenkoiran sekoitus. Ihana tapaus.

aukelake
Elizan, siskonsa ja koirien kanssa järvellä uimassa. Tämä on taas niitä lämpimimpiä päiviä kesässä, jolloin on vaan pakko olla ulkona ja veden äärellä. Ei vaan ikinä voi tietää ovatko seuraavat neljä viikkoa täynnä jatkuvaa sadetta ja pilviä. Sademetsässä asuminen voi joskus olla hieman haasteellista.

perjantai 28. syyskuuta 2012

Kea | Deep Red Blues

Miss you ❤

Varsinainen AK kaveripostaus on tulella. Mutta selatessa tuhansia kuvia tuli vaan NIIN ikävä tätä. Alaskan kevättalvea. Hulluttelua parhaiden ystävien kanssa. Lunta. Aurinkoa. Ruokaa. Ystävyyttä. Liekö syy nyt tässä ankeimmassa syyssäässä ikinä? Onneksi puhelimeen voi sentään näppäillä 99533-1-907-******* ja puhua "neljä senttiä minuutissa".
The AK friend post is in the works. But as I sorted through dozens of pics, I started missing this SO much. The Alaskan late winter. Messing around with my best friends. Snow. Sun. Food. Friendship. I wonder if it's because we've had the crappiest fall weather ever? Fortunately I can dial 99533-1-907-******* on my phone and talk for four cents a minute.

IMG_1817
IMG_1738
IMG_1919
IMG_1854
IMG_1846
IMG_1767
IMG_1828
IMG_1834
IMG_1961
IMG_1968
IMG_1707
Epic
Lievää sekoilua lentokentällä :D
IMG_1687
IMG_1644
IMG_1588
IMG_1584
IMG_1579
IMG_1597
IMG_1566
IMG_1511
IMG_1561
IMG_1545
IMG_1866
IMG_1727
IMG_1724
IMG_1718
CONTACT

wheelslikepowder@gmail.com