perjantai 9. marraskuuta 2012

Kea | Deep Red Blues

Storytelling from Jonesborough, TN

Tennesseen vanhin kaupunki Jonesborough on tunnettu paitsi vanhasta iästään myös erikoisuudesta nimeltä "Storytelling". Tarinankerronta on perinteikästä Appalakkien vuoristoalueilla ja vuodesta 1973 Jonesborough'n kylässä on järjestetty kansalliset tarinankertojaiset (National Storytelling Festival) lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. Kertojia saapuu paikalle koko maasta ja monet ovat hartaasti odotettuja ammattilaisia. Aikanaan kertomuksia kuunneltiin vain teltoissa ulkona, mutta nykyään erään hyväntekijän lahjoitettua säätiölle sievoisan summan rahaa, on tarinankerronnalle rakennettu ikioma keskus telttojen lisäksi. Läheisessä Johnson Cityssä, East Tennessee State Universityssä voi suorittaa myös ainutlaatuisen Tarinankerronnan maisterintutkinnon. Mitäs siihen sanotte?
Jonesborough, the oldest town in Tennessee is not only known for its old age, but also a speciality called "Storytelling". Storytelling is a tradition in the Appalachian mountain region and since 1973 the town of Jonesborough has hosted a National Storytelling Festival during the first weekend of October. Professional storytellers from around the country arrive as eagerly awaited guests. In the past stories were only told in tents outside, but nowadays thanks to a benefactor who donated her fortune to the association, they've built an actual center for storytelling. At the nearby East Tennessee State University in Johnson City you can actually earn a one of a kind Master's Degree in Storytelling. How about that?

IMG_9193
Jaahas. Kuka tietää mitä Sesquicentennial tarkoittaa? Sasquatch or Sequoia, anyone? Sequoia taitaa muuten olla englanninkielen eniten peräkkäisiä vokaaleja sisältävä sana. Lisäksi siinä on yksi jokaista englannin kielen vokaalia.

IMG_9197
Valloittava pieni antiikkikauppa josta poistin ison kasan vintage maisemakortteja Tennesseestä. Täytyy ehkä tehdä niistä ihan oma postaus jossain vaiheessa.
Mietin myös hetken olisiko pitänyt ostaa nämä etelän-erikoiset-snapsilasit. Paikan pitäjät olivat pieniä pulleita mummoja, joilla oli pieni pyntätty koira jota ei ihan heti tunnistanut eläväksi. Kuva täällä.

IMG_9176
Tilkkutöistä olikin juttua jo aiemmin. Tilkkutäkeissä on vain sitä jotain, kait se on sitä perinteistä amerikkalaista viehätystä ja pitihän sellainen joskus itsekin hankkia. Mutta enpä tiennyt, että näinkin vanhoja tilkkutöitä on vielä tarjolla...

photo 5

IMG_9188
Tässä nyt tämä kuuluisa Storytelling Hall. Lahjoittajan nimi nyt komeasti tuossa, Mary B. Martin. Eikä ollut mikään turha täti. Hänellä oli nimissään jopa kaksi USA:n patenttia ja teki elämäntyönsä Kingsportin Eastmanin tehtaalla tutkijana.

IMG_9178

photo 3

photo 4
Paikallista asumista.

IMG_9186
Unohtamatta tietenkään tärkeintä, eli kirkkoa.

IMG_9195
Ja jos joltain on vahingossakaan unohtunut, niin toki kymmenen käskyä löytyy täältä helposti kadunvarresta.

photo 4-2
Makein vaniljajätski - IKINÄ. Miksei Suomessa ole tämmöisiä? Ja mihin katosi se Magin entisaikojen värikäs sekoitusmaku?

photo 3-2
Luulisi että tupakkakarkit olisivat Jenkeissä "lawsuit waiting to happen". Mutta ei. Siellä niitä vielä myydään. Tässä tapauksessa ne oli purkkaa ja kolmea eri "merkkiä" oli hyllyssä.

Untitled
Ja maistuisivatko kenties meksikolaisittain maustetut (aidot!!) kuivatut madot?

photo 2
Jelly Bellyt ovat jo liki instituutio. Taitaa niitä joskus saada Suomestakin, muttei sentään tällaisessa mittakaavassa.

IMG_9185
Pääkadulta hairahduimme pienelle sivukadulle jonka päässä häämöttivät rautatiet. Nyt jos koskaan oltiin Paistettujen vihreiden tomaattien alueella...

photo 1-2

IMG_9180
Hieman erilaista paikallista asumista.

IMG_9181
Suomessa rautateitä näkee harvemmin näin lähellä asutusta.

IMG_9204
Ja löytyihän lonkkarillekin lopulta sopiva mäki. Eikun lauta takaluukusta esiin ja menoksi. Äitiä ja Carolyniä hirvitti ja he tyytyivät ottamaan kuvia (vaihtelevalla menestyksellä - I might add).

IMG_9230
Tarkennuksesta viis, kohta lähtee Coleman eli Kolehmainen! Rysäytin kerran myös äitiä ja Carolynia kohti autoa päin. Siinä oli tädeillä pieni paniikki päästä ajoissa alta pois. IIK.

IMG_9218
Iloinen lonkkaroija tulossa takaisin ylämäkeen. En kyllä tiedä mitä tuo nainen tuossa verannalla kelasi. Istui vain ja puhui puhelimeensa. Ei ehkä joka päivä tule tyttöä Suomesta lonkkarin kanssa laskemaan mäkeä historialliseen Jonesborough'n kylään, mutta koska tarinankerronnan ytimessä oltiin, ei tämä ehkä sittenkään ollut niin outoa.

Edelliset matkapostaukset elokuulta täällä, täällä, täällä, täällä, täällä, täällä ja täällä.
The previous travel posts from August here, here, here, here, here, here and here.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

CONTACT

wheelslikepowder@gmail.com