perjantai 26. lokakuuta 2012

Kea | Deep Red Blues

"Blue Ridge Mountains, over near Tennessee..."Bostonista lensimme Charlotteen, North Carolinaan jossa meitä odotti pikkuruinen vuokrakärry, jolla matka jatkui Blue Ridge Mountainsien kautta Itäiseen Tennesseehen. Siellä pienessä Kingsportin kaupungissa äitini oli vaihto-oppilaana vuonna 1963-64. Kingsport on osa 3 kaupungin rykelmää eli "Tri-Cities"'iä aivan Virginian osavaltion rajalla. Kingsport on tunnettu teollisuudestaan ja siitä, että se on rakennettu kaavan tai mallin mukaan vuonna 1917. Siitä nimitys "The Model City". Kaksi muuta sisarkaupunkia ovat Johnson City, TN ja kaksoiskaupunki Bristol, joka jakautuu Tennesseen ja Virginian molemmin puolin.
From Boston we flew to Charlotte, North Carolina where we had a tiny little rental car waiting for us, which then took us onward through the Blue Ridge Mountains to Eastern Tennessee. There, in the small town of Kingsport, my mother spent her exchange student year in 1963-64. Kingsport is part of a three city conglomerate called "Tri Cities" just on the border of Virginia. Kingsport is known for being an industrial town and for being built according to a model in 1917. Hence the name "The Model City". The two other sister cities are Johnson City, TN and the twin city Bristol, which is divided between Tennessee and Virginia.

Untitled
Blue Ridge Mountains on nimensä veroinen vuorijono Appalakeilla, mm. Pohjois-Carolinan ja Tennesseen rajalla. Näitä huikeita maisemia katseltiin autosta ja haukottiin henkeä ajomatkalla Charlottesta Kingsportiin. Kun lopulta pysähdyttiin näköalapaikalle kompastui äitini näköalatasanteen kupeessa ja veti pari kuperkeikkaa mäenrinnettä alas. Siitäkös saatiin riita aikaiseksi kun äidin haavoja ei saanut desinfioida eikä muutenkaan mitenkään auttaa. Lopputuloksena äiti kiukutteli itse Septidinin kanssa ja minun valkoinen paitani meni pesuun. Onneksi ei sattunut muutamaa pikkuhaavaa pahemmin, ja nyt jutulle jo nauretaan. Ja joo, myönnetään, olemme todella temperamenttisia sille päälle sattuessamme. Äiti ehkä vielä enemmän kuin minä.

Tennessee
Tennessee on nimetty Tennessee-joen mukaan joka osaltaan sai nimensä Intiaanien sanasta "Tanasie", joka oli yksi Cherokee-heimon kylistä. Tennessee-joki virtaa osavaltion halki kahdesti siinä olevan mutkan vuoksi. Tämän vuoksi osavaltiota on myös kutsuttu nimellä "Big Bend State". Mutta virallisesti Tenneseetä kutsutaan lähinnä lempinimellä "The Volunteer State", koska niin monet Tennesseen asukkaat osallistuivat vuoden 1812 sotaan ja Meksikon sotaan vapaaehtoisina.

Untitled
Osavaltion lipussa on kolme tähteä, jotka edustavat osavaltion kolmea hyvin erilaista aluetta. Läntinen Tennessee jossa mm. Memphis sijaitsee on osittain Mississippi-joen tulva-alueella. Keskisessä Tennesseessä on maatiloja, mäkiä ja tasankoja, ja sen tunnetuin kaupunki on kantrikeskus ja osavaltion pääkaupunki Nashville. Itäinen Tennessee jossa me vierailimme on tunnettu Great Smoky Mountains luonnonpuistosta, Dolly Partonista ja hänen Dollywood-elämyspuistostaan, sekä itäisen alueen suurimmista kaupungeista Chattanoogasta ja Knoxvillestä. Kiinnitin muuten erityistä huomiota siihen, että suurin osa kaupungeista päättyy -villeen. Dolly Partonkin on kotoisin Seviervillestä.

Untitled
Paikallista faunaa "Joulupukin" muodossa historiallisessa Rogersvillen kaupungissa. Tulipa kerrankin ihan Suomi mieleen.

Untitled
Äitini ihanat ystävät Rick ja Carolyn. Tässä perinteinen etelän illallinen, eli paistia (stew), bbq-kastiketta ja sweet teetä. Sweet tea on perinteinen etelävaltioiden juoma jossa mustaa teetä ja reilusti makeutusta. Ei ehkä kaikkien makuun, mutta minun ainakin!

Untitled
Tässä ote Carolynin High School vuosikirjasta, eli yearbookista johon äitini on vuonna 1964 kirjoittanut pätkän: "Don't think that I always look as innocent as I doo* on the picture, oh no. Above all don't think that all the Finnish girls are as bad as I am. (They are worse). I wish you the best of luck, although you may not need it, you'll succeed anyway. Best of luck, Stina Salonen." Joopajoo. Äiti sanoo aina että hän oli nuorena niin kiltti ja viaton. No nythän totuus tuli ilmi ihan hänen omin sanoin! :D

Untitled
Vanhasta asemarakennuksesta on tehty pankki! Näin kekseliäitä ratkaisuja toivoisi joskus näkevän Suomessakin.

Tennessee
Kingsportin suurin hengissäpitävä voima on Eastmanin kemikaalitehdas, aiemmin Eastman-Kodak, joka valmisti ennen vanhaan siis myös filmejä. Iltaisin Eastmanin valot loistavat kirkkaina kukkuloiden keskellä, siitä myös nimitys "City within a city". Kaupungissa oli aikanaan myös yksi Yhdysvaltojen ensimmäisiä kirjansitomoja.

Untitled
Mountain Dew on alunperin keksitty Tennesseessä 1940-luvulla Johnson Cityssä joka on yksi Kingsportin sisarkaupungeista. Sitä pullotettiin siis alunperin vain Tri-Cities Beveragessa ja vasta myöhemmin se levisi muualle maailmaan. Mountain  Dew oli aiemmin toinen nimi Appalakkien pontikalle eli moonshinelle, ja tätä virvoitusjuomaa alettiin vasta myöhemmin Pepsin ostettua tavaramerkin, markkinoida nuoremmille sukupolville. Nykyään Mountain Dew'han tunnetaan kofeiinipitoisena virvoitusjuomana ja Yhdysvalloissa siitä tehdään erilaisia versioita jopa erityisesti yhteistyökumppaneillekin. Tässä kuitenkin paikallinen, alkuperäisiä juuria kunnioittava "Distinctive Malt Flavored Johnson City GOLD Vintage".

Tennessee
Tässä perinteinen etelän lato. Ajaessa näki usein latoja pitkin poikin joiden seiniin oli kiinnitetty tilkkutöitä. Tämä onkin paikallinen tapa - Tennesee Quilt Trails -liikkeestä voi lukea lisää täältä.

Tennessee

Tennessee
Allandale Mansion, sijaitsi vain viiden minuutin ajomatkan päässä emäntämme Carolynin luota ja se rakennettiin vuonna 1950 Ruth ja Harvey Brooksin kodiksi. Herra Brooks kuitenkin testamenttasi rakennuksen ja maat Kingsportin kaupungille vuonna 1969. Täällä jos jossain pääsi kokemaan Tuulen Viemän tunnelmia. Nykyään tilaa käytetään lähinnä häiden ja muiden juhlien järjestämiseen.

Tennessee
Etelän mies prätkällään. Aika ikoninen näky!

Tennessee
Vieraillessamme eräässä historiallisessa majatalossa pääsin todistamaan luonnon kulkua. Ihastelin hienoa hämähäkinseittiä ja onkaloa jossa hämis odotteli sopivaa saalista.

Tennessee
Pahaa aavistamaton perhonen tässä pitkän rullakielensä kanssa ruokailemassa.

Tennessee
Kuinkas sitten kävikään?

Tennessee
Pakettiin vaan ja parempiin suihin.

Tennessee
Kingsport Greenbelt on rakennettu kaupunkilaisten virkistysalueeksi. Ihastusta herätti skeittaamisen/luistelun yleinen hyväksyminen.

Tennessee
Greenbelt ja Holston River. Holston Riveristä lisää seuraavassa osassa.

Tennessee
Ihana emäntämme Carolyn baptistikirkkonsa edustalla. Kirkossa käyminen on siis etelässä eli Bible Beltillä erittäin tärkeää ja se onkin usein lähinnä tapa ja sosiaalinen tapahtuma. Monet ovat tosin ihan kiihkouskovaisia, ja monissa kirkoissa ihmiset puhuvat kielillä ja käyttävät jumalanpalveluksissa jopa käärmeitä tehokeinona. Kuulin jopa tarinasta jossa eräs pappi oli saanut syytteen siitä että oli heittänyt käärmeen vaimonsa päälle karkoittaakseen pahoja henkiä. Aika huikeita juttuja, eikös? Etelässä totuus on tarua ihmeellisempää.

Tennessee
Kaupungin rakentaminen mallin mukaan merkitsi esimerkiksi sitä, että rakentaminen aloitettiin tärkeimmästä, eli keskeisimmistä kirkoista jotka ovatkin kauniisti puoliympyrässä paikassa nimeltä "Church Circle". Church Circlessä on vasemmalta oikealle luettuna baptistinen, presbyteriaaninen, ja kaksi metodistikirkkoa. Metodistikirkot olivat ennen kaksi erillistä kirkkoa jotka yhdistyivät vuonna 1968. Harmitti ehkä hieman että puut ovat kasvaneet niin suuriksi ettei kaikkia rakennuksia kuvassa näy. Liikenneympyrässä menossa taas yksi etelän moottoripyörämies.Ohessa muuten Fleet Foxesin biisi "Blue Ridge Mountains" joka sopii tähän maisemaan kuin nyrkki silmään! Seuraava osa tulossa pian... ja edelliset matkapostaukset elokuulta täällä, täällä, täällä, täällä ja täällä.
Attached is the song "Blue Ridge Mountains" from the Fleet Foxes. Fits this scenery like a glove! The next part is coming up soon... and the previous travel posts from August here, here, here, here and here.

1 kommentti:

  1. toi nykyinen pankkirakennus on kyllä vakuuttava! ja totta, suomessa voitas vähän avata silmiä sille miten helposti vanhan voi uusiokäyttää.

    VastaaPoista

CONTACT

wheelslikepowder@gmail.com